:

:

TV Most

clock

Decembar 19, 2016   12:05

0

201

Budimir: Sačuvati kulturno blago Srba u Hrvatskoj

Budimir je naglasio da se od popisanih 23 hiljade predmeta do sada Hrvatskoj vratilo oko 20 hiljada.


"Ostalo je samo par hiljada predmeta koje su vlasništvo Srpske pravoslavne crkve i koje imaju kultni značaj za naš narod. Hrvatska svaki put koristi situaciju da pomene vraćanje kulturnog blaga, ali treba da znaju da je sve što je preostalo od artefakata konzervirano i smešteno po ustanovama kulture, najvise u riznici Srpske pravoslavne crkve u Sremskim Karlovcima" rekao je Budimir.

On je izrazio nadu da će doći momenat kada će hrvatske vlasti drugačije razgovarati o kulturnom blagu.

"Hrvatska je članica Evropske unije a sa druge strane u njoj bujaju ustaštvo i fašizam. Verujem da će neko obratiti pažnju na te strašne pojave u hrvatskom društvu. Mogu samo da zamislim šta bi se dogodilo sa našim ikonama kada bi ih ponovo predali hrvatskim vlastima. Apelujem na ljude na vlasti u Srbiji da ne prihvate zahtev Hrvatske jer će biti odgovorni za naše artefakte." kazao je Budimir.

Nikola Kusovac koji je bio član komisije za zaštitu kulturnog blaga napomenuo je da je radeći na terenu u Hrvatskoj shvatio da srpski narod na tom prostoru bar na kulturnom planu može i mora da sačuva svoj kulturni identitet.

Kaže da je njegov stav bio da se uhvatimo u jedno profesionalno kolo, jer kako navodi, svako na svetu može da rešava sukobe i geopolitički prekraja granice, ali ne može da kaže da nije srpsko nešto što se nalazilo u našim manastirima i crkvama u Hrvatskoj.

On podseća da je još 1964. i 1965. godine popisao sve naše spomenike i artefakte u Istočnoj Sloveniji, ali da tada nije ni slutio šta će sve da se desi 1991. godine.

"To je naša greška jer smo morali da učimo iz iskustva 1941. godine kada su uništeni pravoslavni objekti u Hrvatskoj. sačuvali smo nešto uz Dunav ali nam je recimo Pakrac nezaceliva rana. Å ta je tamo sve uništeno pa to je zločin", primetio je Kusovac.

Za njega nema dileme šta se trenutno dešava u biletaralnim odnosima između Srbije i Hrvatske.

"Hrvati žele da završe posao. Narod su izbrisali i sada žele da izbrišu tragove tog narada jednom za svagda. Mi naivno treba da im vratimo naše svete ikone i onda oni da ih zaborave u nekom depou ili šta već i sve tako da se završe. To ne sme da se dozvoli", kazao je Kusovac.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva