:

:

TV Most

clock

Jun 01, 2017   12:05

0

157

Brisel i SAD pozdravile izbor nove makedonske vlade

"Pozdravljamo glasanje za izbor nove vlade na čelu sa premijerom Zoranom Zaevom. EU je spremna pomoći rad te vlade, kao i ono što opozicija treba da uradi da konstruktivno provede sve delove sporazuma iz Pržina, te urgentne reformske prioritete", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Mogerini i Han su istakli da očekuju da sve parlamentarne stranke ostave podle po strani i rade zajednički na usaglašenoj reformskoj agendi koja će biti od koristi celoj državi.

"Ovo je od ključne važnosti kako bi se zemlja vratila na evropski put, proces koji građani jasno žele i zaslužuju", stoji u saopštenju.

Iz Stejt departmenta takođe je stigla podrška Zaevu za formiranje parlamentarne većine i nove vlade.

"Kao prijatelj i partner Makedonije, SAD se raduje saradnji sa novom vladom, jer nastoji da ispuni evroatlantske aspiracije zemlje sprovođenjem hitnih reformi koje jačaju vladavinu prava i nezavisnost pravosuđa, slobodu medija i odgovornosti vlade", navodi se u saopštenju iz Vašingtona.

Makedonska vlada na čelu sa premijerom Zaevom izglasana je neposredno ped ponoć, kada je isticao rok za donošenje takve odluke.

Parlamentarnu većinu i vladu čini koalicija SDSM i dve albanske partije - DUI i Alijansa za Albance.

Inače, vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su 11. decemba prošle godine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva