:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2015   08:53

0

154

"Brisel 2" bi pomogao u definisanju poglavlja

U Briselu su u toku tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama i drugim otvorenim pitanjima.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je da je očigledno je da svaka strana kaže ono što misli da je njen uspeh.

"Dakle, za Marka Đurića u ovom momentu je tarifa, što bi značilo da će građani koji žive na Kosovu i Metohiji imati tarifu kao da je unutrašnji saobraćaj, bez rominga i to je privremeno rešenje", rekao je Janjić.

Što se tiče Edite Tahiri, Janjić kaže da je prištinskoj strani najvažnije da dođu do pozivnog broja, do samostalnog izlaska, jer trenutno fiksna telefonija izlazi preko Srbije.

Ranije je dogovoreno da će se broj tražiti preko Austrije, rekao je Janjić, dodajući da Srbija nije dala punu saglasnost na to.

"Objektivno, Srbija nema pametniju mogućnost, jer inače bi ona morala da traži za Kosovo koje ne priznaje kao državu, a pozivni broj samostalni mogu samo da imaju države ili neki entiteti koji su pod nekim pokroviteljstvom i mislim da će se u ovom slučaju rešenje koje je ranije dogovoreno da to bude Austrija", rekao je Janjić.

Govoreći o tome šta bi trebalo tehničke delegacije da dogovore do sastanka srpskog i kosovskog premijera, Janjić kaže da i tehnička pitanja objektivno sapdaju u politički dijalog jer su spomenuta iz sporazuma 2013. Kaže da se priprema ozbiljno susret 23. juna

Prema njegovim rečima, tehničke stvare će se nekako privesti uspešno, očistiće se agenda od 11 tačaka kada je u pitanju Srbija, ali ostaje problem šta će sadržati drugi okvirni sporazm ako ga bude.

"Kada imate prvi kao što je bilo 2013. godine onda je logično da imete i drugi, mislim na tzv. Brisel 2, a to je drugi sporazum o principima normalizacije koji bi trebalo da rezimira sve što je urađeno i da pomogne da se definiše, kada je Srbija u pitanju, sadržaj poglavlja 35", objasnio je Janjić.

Janjić kaže da je interes Srbije da što pre pređe iz ove faze briselskih razgovora u razgovore o priključivanju, otvaranju poglavlja a da bi verovatno ostala neka forma povremenih susreta premijera, ali tehnički dijalog bi tada prestao.

"Nisam siguran da je to interes Kosova ali ima jedno delikatno pitanje koje je bilo na stolu još u martu 2013. godine, pa je odloženo, a to je saradnja u međunarodnim vladinim i nevaldinim organizacijama, uključujući i UN", rekao je Janjić.

Prema njegovim rečima, to je delikatno mesto za Srbiju jer do sada je Srbija imala politiku aktivnog ometanja članstva u UN, a od nje bi se sada tražilo ne da prizna Kosovo, nego da više ne vodi diplomatsko ubeđivanje drugih država da to spreče.

Janjić kaže da će to biti ključna tema u "Briselu 2" a svi drugi principi koji se tiču položaja srpske zajednice, pravoslavne crkve, nisu toliko politički sporni.

"Brisel 2" nije uslov to je olakšavanje difinisanja sadržaja 35 i tek onda Srbija može da radi akcioni plan, zaključio je Janjić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva