:

:

TV Most

clock

Februar 25, 2018   12:05

0

102

Bivši evropski lideri tajno plaćani za lobiranje


Kako navodi agencija Blumberg, pod nazivom "Hapsburška grupa", pogrešno napisanom imenu uzetom po ugledu na nekadašnju austrijsku dinastiju, krio se skup visokih političara koji su od Manaforta primili više od dva miliona evra da lobiraju.
  Iako ni jedan od bivših lidera nije imenovan u toj optužnici, neka dokumenta vode do Prodija, Guzenbauera i Kvašnjevskog, a svi oni su, navodi se, u subotu negirali da ih je Manafort platio da lobiraju.


Prodi i Guzenbauer su naveli da su se zalagali za bolje odnose između Ukrajine i Evropske unije pre sukoba 2014. godine.Guzenbauer je za Bi-Bi-Si izjavio da je 2013. posetio članove američkog Kongresa u okviru "plemenitih" napora da se Ukrajina približi EU.Rekao je da je razumeo da je njegov trud plaćala američka kompanija, a ne Manafort ili vlada bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.
Viktor Janukovič je izabran za predsednika Ukrajine februara 2010. godine, a iz zemlje je pobegao četiri godine kasnije usred masovnih protesta. Danas se nalazi u Rusiji, gde je dobio politički azil.Kako je Bi-Bi-Si prethodno izvestio, prema optužnici koju je 23. februara podigao Robert Maler, Manafort se takođe tereti da je osnovao organizaciju "Habsburška grupa" kako bi lobiranje bivših političara prividno predstavio kao nezavisne analize.U optužnici se navodi da je tom grupom upravljao bivši kancelar jedne evropske zemlje, čije ime nije navedeno.U međuvremenu, Rik Gejts, koji je bio drugi čovek na čelu Trampovog predizbornog tima, priznao je da je učestvovao u zaveri protiv SAD i da je lagao istražitelje.Maler, inače, istražuje tvrdnje o ruskom političkom mešanju u SAD, ali nema navoda da su Gejts ili Manafort bili u dosluhu s Rusijom kako bi uticali na ishod predsedničkih izbora 2016, napominje Bi-Bi-Si.Manafort je ranije optužen po više tačaka optužnice za utaju poreza i bankovne malverzacije, a suočava se i sa novim optužbama za zaveru, pranje novca, davanje lažnih iskaza, kao i zbog toga što se nije prijavio kao agent stranog aktera.
 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva