:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2018   16:25

0

270

Bilatelarnim razgovorima do boljeg položaja nacionalnih manjina


 Razgovarali su o bilateralnim odnosima, položaju rumunske nacionalne manjine, procesu evropskih integracija Srbije i drugim temama.


Jadranka Joksimović i Georgije Ćiamba konstatovali su da se odnosi dve prijateljske države dobri, da se uspešno i na obostrano zadovoljstvo razvijaju.



Ćiamba je naglasio da je potrebno da se neka od otvorenih pitanja koja su vezana za status rumunske nacionalne manjine reše u dobroj volji i istakao potrebu reaktiviranja Međuvladine mešovite komisije za manjine.



Ministar Joksimović je podvukla da je Srbija spremna da unapredi položaj rumunske manjine, ali i svih drugih nerešenih pitanja kroz bilateralne razgovore i rad u Međuvladinoj mešovitoj komisiji.



Ministar Joksimović naglasila je da je Srbija opredeljena da nastavi proces evropskih integracija punim tempom. Navela je, da pored 14 otvorenih poglavlja – od kojih su dva privremeno zatvorena, očekujemo da tokom predsedavanja Austrije Savetom EU otvorimo do kraja godine još neka poglavlja za koja smo tehnički spremna.



Državni sekretar i kopredsedavajući Zajedničke komisije Srbije i Rumunije za zaštitu nacionalnih manjina Georgije Ćiamba istakao je da će Rumunija nastaviti da podržava proces evropskih integracija Srbije posebno tokom rumunskog predsedavanja Savetom EU, čije predsedavanje počinje početkom naredne godine.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva