:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2016   12:05

0

117

Bez konsenzusa za izbore 24.aprila nastavak

Dogovor iz Pržina nije mrtav i ukoliko mu sve partije ostanu posvećene, moguće je održati fer i demokratske izbore u skladu sa evropskim standardima, ocenio je noćas Han nakon završetka zajedničkog sastanka.

On je rekao da smatra da će se tri parije držati dogovora, ali da očekuje da mu sve partije budu posvećene, budući da on pokriva mnoge elemente koji su važni za jedinstvo u zemlji i zato treba nastaviti sa radom na njemu.

Han je dodao da će sve evropske institucije ostati posvećene pružanju pomoći Makedoniji.

Ukoliko se makedonske partije dogovore o održavanju prevremenih izbora predstavnici evropskih institucija za monitoring priprema za izbore i izborni proces biće raspoređeni u zemlji.

"Sada je na političkim partijama da donesu konačnu odluku. Ja mogu samo da podstaknem sve da učestvuju na izborima", rekao je Han.

Makedonski premijer Nikola Gruevski je izjavio da su tri partije bile za postizanje dogovora da se u potpunostio ispune dogovori iz Pržina i za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora 24. aprila, a da je samo jedna partije, odnosno jedan čovek došao na sastanak sa namerom da se izbori odlože.

Prema njegovim rečima lider SDSM Zoran Zaev nije želeo da izbori budu održani.

Zaev je posle sastanka izjavio da su pregovori propali i da SDSM neće učestvovati na izborima i ako oni budu održani 24. aprila dok se ne uredi stanje u medijima i blagovremeno ažuriraju birački spiskovi.

Sastanku sa evropskim komesarom Johanesom Hanom i liderima četiri najveće partije VMRO-DPMNE - Nikolom Gruevskim, SDSM -Zaranom Zaevom, DPA - Menduhom Tačijem i DUI - Alijem Ahmetijem, prisustvovali su i ambasador EU u Makedoniji Aivo Orav i ambasador SAD u Makedoniji Džes Bejli.

Premijer Nikola Gruevski je juče predao svoju pismenu ostavku makedonskom parlamentu, što je bio uslov da učini sto dana pred izbore.

Sednica Sobranija, na kojoj bi ta ostavka trebalo da bude razmatrana, još, međutim, nije zakazana.

Prema proceduri, kada na zasedanju bude usvojena ostavka Gruevskog, predsednik države treba da da mandat novom premijeru koji će zatim sastaviti prelaznu vladu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva