:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2017   12:05

0

123

Benedikt: EU ostaje fokusirana na Zapadni Balkan

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je na skupu u EU Info centru u Beogradu, da će EU i dalje biti fokusirana na Zapadni Balkan, jer shvata da u tom regionu postoje i "drugi koji pokušavaju da povećaju svoj uticaj", i to možda ne za dobrobit tih zemalja.

Benedikt je kazao da promena predsedavajućeg EU ne bi trebalo da ima uticaj na Srbiju, pošto je Evropska komisija posvećena proširenju koje će u slučaju Srbije "glatko" biti nastavljeno i podvukao da je ključna srpska posvećenost ulasku u EU.

U obraćanju novnarima pre panel diskusije koju je organizovao Centar za evropske politike, Benedikt je rekao da je estonsko predsedavanje Uniji vreme za ubrzanje evropskih integracija Srbije i da će Delegacija EU učiniti sve što može da pomogne i podrži Srbiju u sprovodjenju reformi i napretku u pregovorima s EU.

Ambasador Estonije u Srbiji Danijel Erik Šer rekao je na skupu da je stav njegove zemlje o pridruživanju Srbije jasan i da će Estonija u narednih šest meseci nastojati da ubedi sve članice EU da je otvaranje poglavlja "pravi put" za Srbiju.

"Naša pozicija je veoma jasna: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU", rekao je Šer.

On je naveo da "sve zemlje koje žele da udju u EU moraju da dele evropske vrednosti" i da je slobodan protok informacija i sadržaja unutar EU način da se štite evropske vrednosti i kultura.

Estonski ambasador je rekao da će EU nastaviti da promoviše i podržava otvorene liberalne ekonomije, kao i da će specifičnost estonskog predsedavanja biti razvoj takozvane "digitalne Evrope", pošto je ta zemlja poznata po razvoju digitalne agende i digitalizacije javne uprave.

Šer je kazao da ne misli da će problemi koji opterećuju EU, poput pregovora o Bregzitu, biti problem za Srbiju, odnosno da neće uticati na pridruživanje Srbije Uniji.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva