:

:

TV Most

clock

Januar 16, 2015   12:05

0

192

Belgija: Petorica optužena zbog terorizma

"Istraga nije završena", rekao je novinarima Erik van der Sipt, zamenik belgijskog državnog tužioca i portparol tužilastva, dodajući da su dvojica od optužene petorice puštena da se brane sa slobode.

Trinaestorica su uhapšena u jučerašnjoj seriji aniterorističkih akcija širom Belgije u kojima su dvojica osumnjičenih ubijena u okršaju sa policijom, a još dvojica su kasnije uhapšeni u Francuskoj pri pokušaju da pređu u Italiju i čekaju izručenja.

Advokat jednog od uhapšenih, čija imena još nisu zvanično objavljena, rekao je za belgijske medije da njegov klijent nikada nije imao veze sa terorizmom, već se bavio isključivo trgovinom drogom.

Van der Sipt je ranije danas na konferenciji za medije izjavio da su uhapšeni nameravali da izvedu seriju napada na policijske stanice i patrole širom Belgije i da je kod njih nađena veća količina oružja, eksploziva i municije, kao i lažna dokumenta i priručne radio-stanice.

Belgijski premijer Mišel Pjer Mišel je danas u obraćanju naciji objavio program za suzbijanje terorizma od dvanaest tačaka, koji uključuje mogućnost angažovanja vojske u sukobima sa teroristima, i niz promena u krivičnom zakonu i temeljne reforme bezbednosnih službi.

U Belgiji je od juče proglašen treći stepen (od ukupno četiri) opasnosti od terorizma, jevrejske škole su zatvorene, a obezbeđenje potencijalnih meta terorističkih napada je pojačano.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva