:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2017   12:05

0

132

Auto-put Beograd - Sarajevo: Lome se koplja oko dve rute

Jedna je ona koja bi išla samo kroz teritoriju Republike Srpske, a druga ona koja bi zahvatila i deo Federacije BiH oko Žepča i Tuzle, pa dalje prema Bijeljini. Stav Vlade RS zasada je da je za Srpsku najprihvatljivija "ruta 3", preko Istočnog Sarajeva, Pala, Sokoca, Višegrada, do graničnog prelaza Vardište. S druge strane, iz FBiH su više za trasu koja bi išla i preko Žepča i Tuzle, pa dalje preko Bijeljine do Beograda.

U Sarajevu će se 19. juna održati sastanak ministara saobraćaja iz Saveta ministara BiH, Republike Srpske i FBiH, a jedna od tema biće izgradnja auto-puta Sarajevo - Beograd, potvrdio je, za "Novosti", Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Prema ranijim procenama koje su se pojavile, trasa auto-puta Sarajevo - Beograd koštaće oko 850 miliona evra, a zavisno od trase, može biti dugačka od 120 do 150 kilometara.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić kaže, za "Novosti", da se Republika Srpska drži strateških dokumenata i planova kad su u pitanju projekti izgradnje auto-puteva i brzih cesta kroz Srpsku, pa tako i izgradnja trase Sarajevo - Beograd.

Pema rečima ministra Trninića, sada je možda najrealnije da se proširi postojeća trasa Sarajevo - Beograd izgradnjom još jedne trake, jer se investicija izgradnje novog auto-puta ili brze ceste meri u milijardama maraka, a to je ogromna investicija.

- Nije sporno to da mogu se otvore neka nova pitanja o pravcima puteva, ali stav Republike Srpske je poznat. Imamo, u poslednje vreme često pominjanje u javnosti i medijima u FBiH, turske investitore koji su, navodno, zainteresovani za izgradnju trase Sarajevo - Beograd, ali ja nemam pouzdane informacije da li je to tačno.

Mi nemamo ni pouzdane studije o rutama koje se spominju u javnosti. Na sastanku u Sarajevu tražiću konkretne odgovore. Vlada RS ne beži od priče o auto-putu Sarajevo - Beograd, ali zastupamo interese Srpske - kaže Trninić.

On dodaje da je izgradnja auto-puta ili brze ceste Sarajevo - Beograd zasada samo u domenu razgovora i da pre svega treba gledati finansijske mogućnosti izvođenja projekta.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva