:

:

TV Most

Foto: Večernje novosti

clock

Mart 09, 2017   12:05

0

226

ATELjE 212: Počast Gagi za kafanskim stolom

Promocija monografije o Draganu Nikoliću "Gospodin mangup" u četvrtak je pred ulaz u Atelje 212 "parkirala" originalnog fiću iz "Nacionalne klase", oko koje su se pre podne slivale reke ljudi, mahom poznatih. U masi ljudi željnih da se sete Gage u njegovom Ateljeu, te da prisustvuju predstavljanju knjige čije je objavljivanje inicirala "Grand kafa", nastao je totalni haos, jer mnoge zvanice nisu imale niti znale da bi trebalo da imaju - karte. Momci na ulazu puštali su one koje su bez greške prepoznavali, uglavnom glumce, ali tako se desilo da sa vrata vrate kompozitora Zorana Simjanovića Simketa, koji se povukao i otišao kući. Tek je od nas i saznao da je vrhunac programa predstavljala upravo interpretacija njegove kultne numere "Flojd", koju je otpevao originalni izvođač Dado Topić.

Luksuznu monografiju u izdanju "Lagune" predstavili su glumci Branislav i Sergej Trifunović, Gorica Popović, Katarina Žutić, Bojan Žirović i Gordan Kičić, pisac Dušan Kovačević i reditelji Dejan Mijač i Goran Marković. Svi oni sedeli su za kafanskim stolovima na sceni, "pretvorenoj" u kultni bife Ateljea, uz urednicu Radmilu Stanković i direktora "Grand kafe" Andreja Belea. Uz njih su na pozornici bili i muzičari, koji su izvodili numere iz predstava, filmova i TV emisija koje ćemo zauvek vezivati za Gagu, kao Bergera iz "Kose", Flojda ili Mileninog partnera iz šoua "Obraz uz obraz".

Gledaoci su u Ateljeu najpre mogli da čuju snimak glasa Dragana Nikolića, koji na francuskom jeziku kazuje stihove pesama "Sutra u zoru" Viktora Igoa, i "Dezerter" Borisa Vijana. Snimak je, kako je u emotivnom pismu naveo Gagin kolega i prijatelj Žarko Laušević, nastao u Draganovom i Mileninom stanu 14. aprila 2015, tačno godinu dana pre Nikolićeve sahrane.

Katarina Žutić je pročitala i pismo Milene Dravić, koja zbog bolesti nije mogla da prisustvuje promociji.

Pisac i akademik Dušan Kovačević rekao je da monografija predstavlja "brz i lep pregled svega što je Dragan Nikolić radio skoro pola veka", iako svi koji su Gagu poznavali već imaju knjigu odštampanu u svojim srcima.

Govoreći o Gagi, "drugu, mangupu, šmekeru a pre svega gospodinu", Gorica Popović rekla je da se iza neodoljive maske čapkuna, velikog dečaka, krilo jedno divno široko toplo srce.

Mijač je istakao Gaginu dobrotu:

- Zbog te dobrote je umeo i da pati, ali i da se raduje tako da se njegova radost preliva u gledalište, kao i da igra to što mu je pripadalo: ljude sa tom "skrivenom manom dobrog srca".

Goran Marković je ispričao da bi Gagu opisao isto kao što bi opisao i Beograd, rečima: vedar, širokogrud, otvoren...

Dado Topić, koji je sa "Flojdom" digao gledalište (i one na pozornici) na noge, rekao je posle promocije da je "Gaga bio naš Džejms Din, koga su svi obožavali - uzor, idol, šmeker, jedinstven lik".

- Ja sam bio taj sretnik koga je Simjanović odabrao za izvođača. Kad je Simke počeo da radi muziku za film, zvao me je i rekao imamo nešto izvanredno, i još: "Ovo je za Gagu Nikolića". Rekao sam: "Onda svakako". Kada sam čuo za taj film, pomislio sam da ću i ja postati malo popularan uz taj song, ali nisam ni sanjao da će potrajati toliko dugo - na koncertima moram da sviram tu pesmu, klinci viču uvek "Flojd, Flojd" - rekao je Topić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva