:

:

TV Most

clock

April 19, 2017   18:11

0

181

Apostolova: Što pre formirati ZSO

Na okruglum stolu "ÄŒetiri godine nakon prvog sporazuma između Kosova i Srbije. Da li politički dijalog pomaže?" Apostolova je kazala da je u nacionalnom interesu Kosova da se kroz normalizaciju odnosa reše otvorena pitanja sa Srbijom.

Ona je dodala i da treba da se poboljšaju odnosi unutar Kosova između Srba i Albanaca, ali i da se pomogne Kosovu u ostvarivanju napretka na evropskom putu, navodi se u saopštenju dostavljenom našoj redakciji.

"Dijalog Prištine i Beograda je sredstvo koje kombinuje sva tri procesa. Stoga je u nacionalnom interesu Kosova da učestvuje u ovom procesu i da odiigra proaktivnu i konstruktivnu ulogu", kazala je ona.

Briselski sporazum potpisan je 19. aprila 2013. godine. U prvoj rundi dijaloga učestvovali su tadašnji premijeri Kosova i Srbije Hašim Tači i Ivica Dačić.

Šefica kancelarije EU Natalija Aposotolova smatra da je od tada pa do danas postignut napredak.

"Koji su bili ciljevi kada je počeo dijalog? Poboljšanje odnosa sa Srbijom, ukidanje paralelnih struktura i da se one integrišu u kosovski sistem, smanjenje tenzija i strahova i ubrzanje evropskih procesa. Na osnovu svega ovoga, moramo proceniti napredak. Kako odnosi sa Srbijom danas izgledaju? Imamo sastanke na svim nivoima, uključujući i predsednike i premijere, saradnju evropskih ministarstava, kancelarije za vezu u Prištini i Beogradu", rekla je Apostolova.

Iako je Briselski dijalog u poslednjih nekoliko meseci stagnirao, Apostolova je istakla da stranke treba da se vrate za pregovarački sto bez odlaganja i da ubrzaju implementaciju postignutih sporazuma.

"Svi napori treba da se fokusiraju na pronalaženje rešenja koja su u interesu građana. Time će unaprediti kako normalizaciju odnosa tako i svoju evropsku perspektivu", podvukla je Apostolova.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva