:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2015   12:05

0

153

Antić: Štednja struje neophodna

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je država obezbedila besplatne kilovat sate struje za najugroženija domaćinstva.

"Najugroženija domaćinstva moći će da računaju na veću pomoć, a pored postojećih sredstava, država je za najsiromašnije obezbedila šest miliona evra", ističe ministar Antić.

Objašnjava da država najbogatijima ne može više ništa da poklanja.

"Stepan naplate EPS-a je 92 odsto, što je najbolji procenat naplate u proteklih nekoliko godina. Ipak, ja nisam zadovoljan, jer bake i deke prvo što urade kad prime penziju, plate račune. Mi nemamo problem sa tim ljudima, već sa onima koji imaju više ali su neodgovorni i koji smatraju da plaćanje struje nije prioritet. Za njih ćemo uvesti nultu topelranciju", napominje Antić.

Poziva ljude koji loše žive da u svojim lokalnim samoupravama ostvare pravo iz Uredbe o energetski zaštićenom potrošaču.

"Maksimalno ćemo sve pojednostaviti u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i daćemo imuls lokalnim samoupravama da to čine efikasnije, a građane pozivamo da ostvare svoja prava", kaže ministar.

Ističe da država najsiromašnijima daje od 120 do 250 kilovat sati besplatne struje, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

"Zadržali smo sve dobre strane našeg tarifnog sistema, ali će ljudi morati da počnu da štede električnu energiju", napominje Antić.

U Srbiji se mesečno u proseku potroši od 300 do 400 kilovat sati električne energije.



Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva