:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2017   07:03

0

144

Ambasador Danske: Vojska Kosova nema podršku

"Što se tiče skorašnjeg predloga o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage, ponovio bih ocenu generalnog sekretara NATO da takvi jednostrani koraci nisu od pomoći", rekao je on.

Hansen podseća da je generalni sekretar takođe pozvao kosovske vlasti da budu u bliskom kontaktu sa Beogradom.


"Što se tiče različitih izjava u ovom regionu, mi stalno pozivamo sve strane da doprinesu izgradnji poverenja i pomirenju. Ni izjava o neprijateljima nije od pomoći u tom smislu. Drago mi je što je predsednik Vučić izjavio da će se fokusirati na odnose u regionu", rekao je Hansen.

On smatra i da je na Srbiji da proceni kojim će putem ići kada je u pitanju NATO.

Prema njegovim rečima, vojna neutralnost Srbije se ne dovodi u pitanje, uprkos intenzivnoj saradnji Srbije sa NATO.

"Srbija je odlučila da aplicira za članstvo u EU što znači da će vremenom morati da prihvati zajedničku spoljnu i bezbednosnu poliitku. Veoma nas zanima razvoj događaja iz ove oblasti", dodao je on.

Uprkos tome što je postignut određeni napredak u dijalogu između Prištine i Beograda, Hansen se nada da će doći do još napretka.

Na pitanje da li će se od Srbije zahtevati priznavanje Kosova za ulazak u EU, on kaže da uslov koji je postavljen jeste da se postigne sveobuhvatana normalizacija odnosa između Srbije i Kosova u formi zakonski obavezujućeg dogovora.

Pohvalio je saradnju sa Ministarstvom odbrane i Vojske Srbije i istakao da je Danska jedan od najvećih donatora.

"Mislim da je najvažnije istaći da veoma cenimo pojačano učešće Srbije u mirovnim misijama u svetu. Nadamo se da će Srbija nastaviti da razvija svoje aktivnosti u tom pravcu", dodaje Hansen za Blic.

Dve zemlje obeležavaju 100-godišnjicu diplomatskih odnosa, a ambasador sa tim u vezi ocenjuje da Srbija i Danska odlično sarađuju raznim oblastima, pre sevga u okviru procesa pridruživanja EU, ali tu je i trgovina.

Izvor: Blic

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva