:

:

TV Most

clock

Jul 22, 2017   12:05

0

120

Aleksić o razgraničenju: Lopta nije u našem dvorištu

On podseća da razgovori sa Hrvatskom o razgraničenju na Dunavu "tapkaju u mestu" šest godina i napominje da predlog hrvatske strane o rešenju nije održiv i utemeljen na međunarodnoj pravnoj praksi.

"Zalažemo se za princip zasnovan na međunarodnom pravu i koji je primenjen u većini zemalja u kojima Dunav predstavlja granicu, a to je da granična linija ide sredinom reke, odnosno po najdubljim plovnim tačkama po reci", kaže Aleksić i navodi da je reč o tačkama od 1.433 do 1.207 kilometra na Dunavu, odnosno, dužini od 226 kilometara granice.

On je ukazao da je taj princip primenjen u razgraničenjima Nemačke i Austrije, Austrije i Slovačke, Rumunije i Bugarske, Srbije i Rumunije, ali da Hrvati smatraju da granica treba da meandrira i da se uspostavi na principu katastarskih parcela.

"Granica bi tako presecala Dunav na više mesta, a to je za nas neodrživ princip", kaže Aleksić.

Pitanje razgraničenja na Dunavu između republika bivše Jugoslavije regulisano je zakonom o ustanovljenju Autonomne pokrajine Vojvodine 1945. godine, u čijem donošenju je, kako kaže Aleksić, učestvovala i Hrvatska.

Od tada, pa do raspada Jugoslavije, podseća on, srpski organi su imali vlast na terenu, i nije se postavljalo pitanje nadležnosti, napominje Aleksić i kaže da je sa Hrvatima na temu razgraničenja do sada održano devet sastanaka.

Poslednji put Međudržavna komisija se sastala 2011. godine, a sledeći sastanak je trebala da zakaže hrvatska strana.

"Do sada to nije učinjeno. Više puta smo isticali spremnost da se sastanemo i da razgovaramo, rekli smo da smo spremni da se ti razgovori podignu i na viši politički nivo", objašnjava Aleksić i napominje da, nažalost, "nije bilo adekvatnog odgovora".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva