:

:

TV Most

clock

Februar 04, 2016   12:05

0

259

SE:U Hrvatskoj sve više nestale dece izbeglica

Tu poruku je, piše Jutarnji list, zvaničnom Zagrebu poslao i Torbjorn Jagland, generalni sekretar Saveta Evrope.

Grupa stručnjaka SE za suzbijanje trgovine ljudima je u istom izveštaju pozdravila neke mere koje se preduzimaju, poput usvajanja zakona, osposobljavanja delatnika, dizanja svesti u školama o trgovini ljudima te nacionalnu strategiju o suzbijanju siromaštva i socijalne isključivosti.

No, grupa stručnjaka poznata kao GRETA upozorava i na neka pitanja za čije rešenje treba dodatni napor.

"S obzirom na nedavne izveštaje o velikom broju dečjih izbeglica bez pratnje koja nestaju, identifikacija dece koja su žrtve trgovine ljudima postala je prioritet za celu Evropu", rekao je Jagland.

Među problemima koje je, kako se navodi, u Hrvatskoj identifisirala grupa stručnjaka SE-a i koji su obuhvaćeni u poslednjem izvešću treba identifikovati moguće žrtve među sve većim brojem neregularnih migranata, tražitelja azila i maloletnika bez pratnje.

U izveštaju se izražava zabrinutost zbog sve učestalijih nestanaka dece iz izbegličkih centara i poziva Hrvatsku da učini napor kako bi se spriječili takvi incidenti.

Smatraju da u Hrvatskoj raste broj žrtava trgovine ljudima, pogotovo žena i devojaka koje su često žrtve prisilne prostitucije na jadranskoj obali za turističke sezone, ali i žrtve koje se izrabljuju za rad u poljoprivredi ili građevini.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva