:

:

TV Most

clock

April 26, 2016   12:05

0

204

Potpisan sporazum o fer i slobodnim izborima

Pozivajući se na svoja saznanja, portal je objavio da se očekuje da će danas i premijer Milo Đukanović u ime vlade potpisati ovaj dokument.

Sporazum u ime URA potpisao je lider Žarko Rakčević, u ime Demos-a Miodrag Lekić, a u ime SDP-a potrpedsednica te partije Mirel Radić Ljubisavljević.

Ona je, kako saznajemo, potpisala sporazum umjsto Krivokapića, kao odgovor na, kako nam je rekao izvor iz te partije, postupke DPS-a kada su posredi razrešenja.

Potpisivanjem Sporazuma ispunjavaju se uslovi za zakazivanje sednice Skupštine na kojoj bi trebalo da se raspravlja o lex specijalisu, novim ministrima u Vladi Crne Gore i o poverenju predsedniku Parlamenta Ranku Krivokapiću.

Danas će očekuje i sednica Kolegijuma predsednika Skupštine na kojoj bi trebalo da se dogovori datum održavanja sednice.

Po usaglašenom tekstu sporazuma, opoziciji pripadaju ministarska mesta u Ministarstvu finansija, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu rada i socijalnog staranja i Ministarstvu poljoporivrede, funkcija potpredsednika, kao i pomoćničke funkcije sa posebnim ovlašćenjima u ministarstvima zdravstva i prosvete.

Opoziciji će, osim toga, po dubini pripasti i više od 50 funkcija u javnim preduzećima i privrednim subjektima u državnom vlasništvu, kao i oko 150 mesta na administrativnom i savetničkom nivou.

Portal saznaje da će nakon potpisivanja Sporazuma SNP, Demos, URA, SDP došli su na sastanak kako bi razgovarali o personalnim rešenjima.

URA, Demos i SDP potpisale su Sporazum o slobodnim i fer izborima. To je potvrdio lider URA-e, Žarko Rakčević koji je kazao da je taj dokument kapital svih građana, u korist građanske države.

"Ja sam siguran da će DPS i još 6,7 partnera sporazum potpisati danas popodne", najavljuje Rakčević.

Jedina partija koja nije i neće potpisati sporazum je SNP. Ipak, oni će glasati za poseban zakon koji će omogućiti primenu sporazuma. Zanimljivo je što su, i pored toga, zanteresovani za funkcije koje će opozicija ovim dogovorom dobiti.

I dalje je sporna pozicija Pozitivne Crne Gore. Bez obzira na to što ta stranka poručuje da je opoziciona, nju tako kolege ne vide.

"Pozitivna, što se nas tiče, nije opozicija i ona neće biti u kvoti opozicione liste. Pozitivna neće biti na listi za mesta po dubini i kontrolore u vladi", poručuje Rakčević.

Sednica Skupštine na kojoj se očekuje izglasavanje zakona, izbor nove vlade i rasprava o poverenju presednika Skupštine održaće se u sjedu ili četvrtak, veruje Rakčević.

On nije želeo da govori o imenima budućih ministara iz opozicije, ali je napomenuo da URA to ne želi. Ipak, nije isključeno da URA predloži da jedan od njih bude nestranačka ličnost.

Još jedan kuriozitet današnjeg sastanka opozicije u Skupštini je to što su URA, Demos i SNP potpisale izjavu kojom se obavezuju da ne sklapaju ni predizborne niti postizborne koalicije sa DPS-om.

To, međutim, nije uradila njihova doskorašnja saveznica, a sada najveća protivnica SDP.

Demos se nakon potpisivanje Sporazuma oglasio saopštenjem u kojem su naveli da dokument predstavlja iskorak u pravcu demokratizacije crnogorskog društva i ostvarivanje mehanizma kojim bi naredni izbori bili ravnopravna politička utakmica.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva