:

:

TV Most

clock

Januar 19, 2016   12:05

0

119

Poslanici u petak o amandmanima

Tokom rasprave o autentičnom tumačenju Zakona o elektronskim medijima, iz DS je apelovano na poslanike da ga ne podrže, dok su iz vladajuće većine odbačene primedbe o neregularnosti prilikom izbora člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Poslanici su razmotrili predložene zakone o oglašavanju i o infromacionoj bezbednosti, kao i predloge autentičnih tumačenja zakona o autorskom i srodnim pravima i o elektronskim medijima.

Taj drugi predlog inicirala je SNS kako bi se razrešile nedoumice o izboru kandidata za člana Saveta REM u ime udruženja čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece.

U predlogu autentičnog tumačenja piše da te organizacije treba dogovorom da utvrde konačan predlog dva kandidata, a da se u suprotnom konačan predlog zajedničkog kandidata utvrđuje glasanjem, tako što predstvnik svake organizacije glasa za jednog kandidata, posle čega se utvrđuje konačan predlog dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović (DS) rekla je da se procedura autentičnog tumačenja zluoptrebljava i koristi umesto izmena i dopuna zakona.

"Predloženo nam je unošenje nove odredbe kako bi poslanička većina mogla da izabere jednog kandidata, a to je Goran Peković", rekla je Marjanović, dodajući da je "očigledno da SNS ne želi da prihvati predlog najvećeg broja civilnih organizacija".

Ona je tokom rasprave tvrdila i da su naprednjaci najpre podržali da kandidatura Pekovića nije u skladu sa zakonom, a da su onda bili "naterani" da promene odluku.

Poslanica SNS Dušica Stojiljković objasnila je da je razlog za podnošenje predloga autentičnog tumačenja nejasnoća odredaba, a da je do problema došlo kada su pojedine organizacije glasale za dva kandidata, a druge za po jednog.

Dodala je da je zakonom propisano da se dogovorom utvrđuju dva kandidata, a da se, ako to nije moguće, konačan predlog utvrđuje glasanjem, tako što predstavnik svake organizacije glasa za jednog kandidata.

"Ovim predlogom autentičnog tumačenja obezbeđuje se pravna sigurnost i jednakost, pa pozivam kolege da u danu za glasanje podrže predlog", rekla je Stojiljković, dok je njen kolega iz poslaničkih klupa Marjan Rističević dodao da bi apel opozicije shvatio ozbiljnije da ih je bilo više u sali prilikom rasprave o predlogu za autentično tumačenje.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva