:

:

TV Most

clock

April 29, 2015   12:05

0

175

Nemci žele Merkelovu ponovo za kancelara

N
To je Gabrijelov najlošiji rezultat od početka ove godine, pokazala je anketa, prema kojoj bi demohrišćani Merkelove dobili nepromenjenih 42 odsto, SPD 24 odsto, Zeleni 10 odsto, Levica devet, a "Alternativa za Nemačku" ostala ispod cenzusa od pet odsto za ulazak u Bundestag.

Premda do novih nemačkih saveznih izbora ima još tridesetak meseci, takozvano "k-pitanje", odnosno, ko će biti kancelar, postaje sve aktuelnije i mediji pišu da Gabrijel izgleda želi da na saveznim izborima 2017. godine nastupa kao kancelarski kandidat svojih socijaldemokrata i izađe na megdan Merkelovoj.

Tabliod "Bild", čije saznanje su juče preneli mediji, piše da Gabrijel, sada, pokazuje odlučnost i ide na kurs konfontacije sa demohrišćanima, a da je, bez obzira još nije oficijelno, on, ipak, izgleda, čvrsto odlučan.

Šef SPD se, kako ocenjuju mediji, očito, nije uplašio anketa.

Da tema nije jednostavna, govori i to da drugi članovi SPD, opet misle, da Gabrijel traži kancelarskog kandidata, zato što ako bi on (Gabrijel) lično nastupao i dobio mali procenat glasova, onda bi, prenose mediji, izgubio mesto šefa partije.

Pre par dana je politički magazin "Špigel", pominjući opciju kancelarskog kandidata, pisao da predsednik Evropskog parlamenta, socijaldemokrata Martin Šulc, želi da se najkasnije 2017. godine vrati u nemačku politiku.

Šulc, za koga se kaže da govori pet stranih jezika, među kojima su i engleski i francuski, nalazi se sa svojih 59 godina, u najboljim godinama za kancelara i važi kao političar sa međunarodnim ugledom, smatra "Bild".Nemci, sudeći prema anketama, misle drugačije i oni na prvom mestu za kancelarskog kandidata socijaldemokrata žele sedokosog šefa nemačke diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera.

Premda se za njega kaže da je jednom već izgubio od Merkelove, to Nemcima, očito, ništa ne smeta i oni, kako pokazuju ankete, žele baš Štajnmajera za budućeg kancelarskog kandidata SPD. Merkelova za sada nije oficijelno rekla da će nastupati i 2017. godine, ali su zato to rekli vodeći demohrišćani i sudeći prema anketama, ogromna većina Nemaca.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva