:

:

TV Most

clock

Avgust 31, 2016   12:05

0

111

HR želi normalnu saradnju sa SRB, a ona da izvršava obaveze

"Mi ne sazivamo diplomatski zbor, ne napadamo Srbiju s nekim referencama iz istorije i Drugog svjetskog rata, nego želimo normalno sarađivati i to na temelju dobrosusedskih odnosa i u evropskom duhu", kazao je Kovač, koji je danas predsedavao sastankom vladine kancelarije za praćenje sprovođenja prelaznih merila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije EU.

On je rekao i da Hrvatska želi da Srbija počne da izvršava svoje obaveze, u čemu je Zagreb spreman da joj pomogne, prenela je Hina.

Na sastanku su, između ostalih, učestvovali i ministar pravde Ante Å prlje i ministar branitelja Tomo Medved.

Kancelarija je prvi sastanak održala krajem jula, a danas je rezimirala zadatke određene na prvoj sednici, rekao je Kovač na konferenciji za novinare posle sastanka.

Hrvatsko ministarstvo pravde je od srpskog resornog ministarstva tražilo da u skladu s preuzetim obavezama nastavi da dostavlja podatke što je prestalo da radi 2011, rekao je ministar Ante Å prlje, inače zamenik predsednika Kancelarije.

"Mi tražimo samo ono na šta se Srbija obvezala, dakle razmenu podatka", istakao je Å prlje, a prenosi Hina, dodajući da Hrvatska svoje obaveze ispunjava.

Dodao je da Hrvatska, kao i sve ostale članice EU, ali i međunarodna zajednica, očekuju da se Srbija u svojim postupanjima prilagodi onome što traži Haški sud.

"Ovo s obzirom da su potpisnici ispunjavanja obaveza koje proizlaze iz saradnje s Haškim sudom", zaključio je Å prlje, aludirajući na izručenje građana Srbije koje potražuje Hag, kao i na prilagođavanje propisa koji nisu u skladu s haškim pravilima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva