:

:

TV Most

clock

Decembar 03, 2015   12:05

0

115

Obeležen dan osoba sa invaliditetom

''Vlada Srbije ne brine samo 3. decembra o osobama sa invaliditetom nego brine svakog dana'', rekao je Vulin novinarima nakon otvaranja manifestacije koju po deseti put, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, organizuje udruženje Hendi centar Koloseum iz Beograda.

Kako je naveo, briga o sugrađanima prema kojima život nije bio fer nije naša zakonska obaveza, već naše ljudsko pravo, dužnost, privilegija.

''Mi moramo da budemo fer i da učinimo sve da njihov život bude bolji. Svako ljudsko biće ima pravo da traga za srećom'', rekao je Vulin

Navodeći da je Vlada Srbije i u sledećem budžetu predvidela značajnu količinu novca za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom, ministar je istakao da nijedno socijalno davanje, koje se tiče osoba sa invaliditetom, nije umanjeno.

''Nacionalna služba za zapošljavanje je odvojila više od 500 miliona dinara za podsticaje za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, odvojili smo 750 miliona dinara za refundavciju plata osoba sa invaliditetom zaposlenih u našim zaštitnim radionicama, a 324 miliona dinara je odvojeno za različite konkurse'', rekao je Vulin.

Kako kaže, sve što je predviđeno sprovodi se, pa čak i preko toga.

Navodeći da osobe sa invaliditetom, bez obzira da li žive u Beogradu ili nekom drugom manjem mestu u Srbiji, imaju isto pravo na kretanje i dostupnost, Vulin je istakao da je sa MUP-om obezbeđen novac da sve Policijske uprave imaju rampu za osobe sa invaliditetom, kao i da je dogovoreno da svaka filijala PIO fonda ima rampu ili lift.

''Sve je to nevažno ukoliko ne probudimo celo društvo da razume i prihvati da ne možeš čoveku da sudiš i da o njemu misliš na osnovu onoga što ne može ili nema, već možeš i moraš da voliš, poštuješ i da sudiš na osnovu onoga što može i što ima, i hoće da podeli'', zaključio je Vulin.

ÄŒlan Gradskog veća Dragomir Petronijević rekao je da je grad u ovoj godini započeo akciju Beograd bez barijera u okviru koje je podignuto, za sada, 85 rampi.

''Do kraja godine taj broj će biti 96, a planirali smo 100 i u januaru ćemo doći do tog broja'', rekao je Petronijević, dodajući da su za sledeću godinu već opredeljena sredstva za novih 150 rampi.

Predsednik udruženja Hendi centar Koloseum iz Beograda Darko Ivić ocenio je da je dosta toga urađeno, ali da uvek može više.

''Uvek ima problema, ali mislim da idemo korak po korak, što je mnogo bolje nego da uradimo dva koraka napred pa da se vraćamo korak nazad'', rekao je Ivić.

On je zahvalio ministru Vulinu, koji, kako je rekao, tokom cele godine pomaže, što kroz projekte, što kroz razne akcije, i koji je uvek tu kada treba.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva