:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 17, 2015   16:09

0

215

Bez dogovora sa Esmarkom o prodaji Železare

Ispunili smo sve obaveze preme MMF da ih danas obavestimo, dodao je Vučić.

On je rekao da ovo nije kraj Železare.

-Mi nismo izgubili ni bitku.... I bitku i rat za život Železare ćemo da dobijemo. U ponedeljak će biti objavljen javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora za vođenje Železare. Pokušaćemo da dobijemo najbolje ljude u svetu. Do kraja marta očekujemo da Železara počne da radi povećanim kapacitetima i da do kraja godine bude pokrenuta druga peć. To je naš cilj, rekao je Vučić.

Obrazlažući takvu odluku, premijer je rekao da je odluka o nepotpisivanju ugovora doneta u dogovoru sa privatizacionim savetnikom.

Vučić je kazao da je takva odluka bila veoma teška odluka za Vladu Srbije.

"Više meseci radimo na tome da spasemo Železaru da spasemo ono što je bio motor srpske industrije, da povećamo bruto domaći proizvod uz istovremeno teške mere na polju fiskalne konsolidacije da bi nam Srbija postala konačno zdrava ekonomija, da bi smo imali zdravu privredu", rekao je premijer.

On je zahvalio radnicima Železare Smederevo i sindikatima "na velikoj pomoći i podrški".

"Teško je pronaći toliko dobre i odgovorne ljude koji razumeju situaciju u kojoj se nalazimo. Sada će neki da kažu kako smo neuspešni, a mi smo se samo sve vreme borili za Sbriju i njene interese", izjavio je premijer.

On je kao pravi razlog za odustajanje od Esmarka naveo činjenicu da nisu dobijene garancije da će železara nastaviti da radi i kad budu potrošene rezerve sirovina.

"Nismo dobili garancije da će se očuvati naš obrtni kapital i da neće biti potrošene sve sirovine, a potom fabrika napuštena uz obrazloženje da tržište nije dobro, ne postoji i da na taj nacin izgubimo 120 miliona dolara", naveo je Vučić.

On je dodao da je do poslednjeg trenutka molio da nam se izađe u susret, da imamo pravo supotpisa, samo da možemo da kontrolišemo način trošenja sirovina, odnosno da li će ići po kakvoj ceni nabavke i prodaja čelika.

"Dobili smo odgovor da to prihvataju, tražili smo za svaku transakciju za preko 500.000 dolara. Dobili smo odgovor na dva miliona dolara. Nismo mogli više da izdržimo. Ispunili smo sve obaveze prema MMF, obavestili ih", rekao je premijer.

Vučić je rekao da za sada nema predlog menadžera koji bi mogli preuzeti Železaru Smederevo, ali je dodao da je bilo zainteresovanih i to među najvećim.

Odgovarajući na pitanje novinara na vanrednoj konferenciji za novinare, Vučić je rekao je 90 odsto obaveza Železara ima prema državi Srbiji i da "ako neko treba da se pita onda je to država".

Upitan šta će biti sa državnom pomoći, premijer je kazao da Vlada Srbije ne misli da Železaru ostavi na ovom nivou proizvodnje i zato im se, kaže, žuri.

Očekuje proizvodnju na prvoj peći u Železari od milion tona, a nakon pokretanja druge peći u novembru i više od toga.

"Mi se borimo i zaista pokušavamo to da uradimo", kazao je Vučić podsetivši da je Železara nasleđena prazna.

"Nasledili smo praznu halu bez sirovina a sada u Železari imamo sirovine u vrednosti od 170 miliona dolara. To je ogromno bogatstvo", rekao je Vučić.

A na pitanje o pomoći države Železari u budućnosti, Vučić je rekao:

"Ono što smo pomagali, pomagali smo".

Kako je rekao, ova vlada ne donosi odluke da neko bude bogatiji, već u interesu Srbije, njenih fabrika i kompanije. On je uveren da će Vlada moći da pronađe partnere sa čijim znanjem i umećem će Železara biti ponos srpske industrije i privrede.

Vučić očekuje pomoć Evropske unije kada je reč o izboru upravljačkog tima koji bi preuzeo Železaru Smederevo.

Vučić je ponovio da će uslov države biti da se održi broj zaposlenih, odnosno da se njihovo smanjenje odvija prirodnim odlivom.

"Niko neće odlukom vlasnika i države ostati bez posla i to će biti jedan od naših uslova u javnom pozivu koji će najverovatnije biti raspisan u ponedeljak", rekao je Vučić.

Na insistiranje novinara da kaže šta je zakočilo dogovor sa američkim Esmarkom, Vučić je kazao da je to bilo "hiljadu sitnica".

"Mi smo bukvalno tražili način da to prihvatimo, nismo uspeli da pronađemo. To je sve što mogu da vam kažem", rekao je premijer i dodao je čak i jutros bio jedini koji je razmišljao o prihvatanju dogovora sa Esmarkom iako su, kako je rekao, svi bili protiv.

Vučić je rekao i da Vlada Srbije nema zbog čega da se kaje navodeći da je ponuda Esmarka bila jedina ozbiljna i da ne mogu da se kaju za nešto što su radili i pokušavali da urade.

"Analiziram šta smo to pogrešili ali ne ne mogu da vidim", naveo je premijer i dodao da je vlada tražila način da dogovor sa Esmarkom prihvati.

Vučić je upozorio da Srbija devet meseci nije izgubila svoj kreditni rejting, te da očekuje da ga pre kraja godine pojača.

Žao mu je, kazao je, kada se nekome desi da taj rejtingt pada ali takođe i da ne može da govori o drugim zemljama.

Inače, pregovori s rukovodstvom američke kompanije Esmark počeli su 27. januara, i ta je kompanija bila jedina koja je ponudila dokapitalizaciju 80,01 odsto kapitala Železare na tenderu otvorenom 9. januara.

Železara ima oko oko 5.000 radnika, u ovom trenutku proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a puni kapacitet joj je oko 2,2 miliona tona.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva