Vesti
„Učešće građana u opštinskom donošenju odluka na severu Kosova“

14:09, 13.09.2017

|

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

NVO „Nova društvena inicijativa“ danas je predstavila dokument pod nazivom „Učešće građana u opštinskom donošenju odluka na severu Kosova“.
Aca Mitić, programski direktor „Nove društvene inicijative“ , rekao je da su obrađivali ovu temu kako bi građane informisali o načinima na koje se mogu uključiti u proces donošenja odluka.

„Predstavili smo mehanizme sadržane u zakonu Kosova koji sadrži mehanizme uključivanja građana u proces donošenja odluka. Bitno je da dokument počinje definisanjem koncepta angažovanja građana, i samog participativnog upravljanja, naglašavajući njihovu važnost kako opštinskim službenicima tako i samim građanima“ rekao je Mitić.

Istakao je da zakon Kosova garantuje građanima pravo na pristup informacijama od javnog značaja, otvorene sastanke Skupštine, pravo na peticiju i savetodavne obdore, referendum..

Na pitanje zašto građani ne koriste u punom kapacitetu zakonom zagarantovane mehanizme, Mitić je rekao sledeće:

„Građani prosto nisu spremni da javno učestvuju u rešavanje problema novoformiranih Opština, i to je ono na čemu mi moramo da radimo. Istakao bih i nedostatak jasnoće u pogledu funkcionisanja Skupštine opštine i samih procedura i mehanizama za učešće građana u procese donošenja odluka“ kazao je Mitić.

Prema podacima „Kosovo mosaic“, razvojnom programa UN-a, samo 4,1 građana Kosova veruje da lokalne vlasti u potpuinosti uzimaju u obzir potrebe građana prilikom donošenja odluka.

Ovaj projekat je finansirala Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) a sprovode ga Nova društvena inicijativa u saradnji sa RTV Mir iz Leposavića.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design