:

:

TV Most

Foto: n1info.com

clock

Mart 10, 2018   12:05

0

195

22 Srbina optuženo za ratni zločin u Hrvatskoj 1991.


Oni se sumnjiče da su ratni zločin počinili protiv civila i ratnih zarobljenika u mestima Četekovac, Balinci i Čojlug nedaleko od Virovitice



U saopštenju tužilaštva precizira se da su u tim mestima 4. septembra 1991. ubijena 20 civila i dva ratna zarobljenika.



Osmoricu optuženih zapovednika paravojnih formacija tereti se da su naredili, a neke od njih i da su lično učestvovali u mučenjima i ubistvima civila i ratnih zarobljenika, dok su njima podređeni pripadnici jedinica, u skladu sa zajedničkim planom, postupali po njihovim naređenjima da zlostavljaju, tuku i ubijaju civile hrvatske nacionalnosti, da ih nezakonito uzimaju kao taoce, muče i ubijaju ratne zarobljenike, da pljačkaju civilno stanovništvo, kao i da ruše i pale kuće i privredne objekte stanovnika hrvatske nacionalnosti.



Optužnicom im se stavlja na teret i da su iz minobacača, bestrzajnih topova i tenkova ispalili veliki broj minobacačkih mina, topovskih i tenkovskih granata koje su pogodile civile, kao i oštetile, zapalile i uništile veliki broj civilnih i javnih objekata. Tereti ih se da su u mestu Balinci ulazili u kuće civila hrvatske nacionalnosti i tamo pronađenih deset osoba ubili vatrenim oružjem, a jednog su civila zaklali, navelo je tužilaštvo.



Takođe su, dodaje se, iznad i oko mesta Čojlug, Balinci i Četekovac, kao i na putu prema Mikleušu postavili zasedu u kojoj su iz automatskog vatrenog oružja bez upozorenja pucali u civilna vozila i tako ubili sedam civila. Tereti ih se da su, nakon što su pod mostom između sela Balinci i Četekovac pronašli tamo sklonjenu grupu civila, prisilili da izađu na put i gurali ih ispred sebe te ih koristili kao živi štit, dok su dve osobe ubili jer su se tome suprotstavile.



Optužnica je porignuta pred Županijskim sudom u Zagrebu.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva